PÅ BOGESUNDSLANDET…
… är det koppeltvång då området är Naturreservat.
… pågår det ibland jakt, vilket påverkar alla som har skotträdda hundar. I möjligaste mån vill vi hålla oss informerade så vi har löpande kontatker med Jägareförbundet som har jakträtten på Bogesund.
Här lägger vi ut uppdaterad information från Jägareförbundet.
Vill du veta mer om Jägareförbundets verksamhet på Bogesund så finns de på Bogesunds Jaktgård, Röskär.
__________________________________________________________________________________________
… finns det vildsvin…
När du är ute på Tenö och på klubben och tränar händer det att du ser eller hör de vildsvin som finns på Bogesundslandet. Oftast springer de bara förbi klubbområdet utan att ta någon större notis om oss men det kan vara klokt att tänka på att de kan finnas i närheten. Våra hundar uppfattas av vildsvinen oftast som ett större hot än vad vi människor gör. Så håll hunden kopplad.
För det mesta är dessa, våra vilda grannar, inget bekymmer alls, men OM det skulle hända någonting vill vi att du hjälper oss att informera Jägareförbundet i Stockholms län. Jägareförbundet bedriver skyddsjakten på sådana djur som beter sig på ett sätt som kan vara störande eller hotande för allmänheten och det går betydligt fortare för dem att få tillstånd för skyddsjakt om vi anmäler till polisen och till dem när det händer otrevliga incidenter.
Här kan du läsa information om vildsvinen som vi fått av Jägareförbundet under 2010 för att informera våra medlemmar.
Vildsvin_pa_bogesund
Ang vildsvinsattacker
______________________________________________________________________________________________
… och huggorm…
VARNING för Huggorm – de finns även ute på Tenö.
Här kan du lära dig mer om huggormar – i en artikel ur aftonbladet med en massa nyttigat att kunna: Huggorm maj 2000
Skulle olyckan vara framme och hunden blir ormbiten, så se till att hålla hunden i stillhet och kontakta alltid veterinär. Känsligheten för ormbett varierar från hund till hund. Huggormsbett kan ge allvarliga skador och bör skyndsamt behandlas av veterinär.
Håll hunden stilla vid ormbett
Oftast blir hundar ormbitna runt nosen eller på tassarna. Om ormen biter i hundens nos/mun eller hals kan det resultera i svullnad och svårighet att andas. Vid ormbett ska man se till att hålla hunden stilla, kyla bettområdet, lyfta upp och bära hem hunden. Hunden måste hållas så stilla som möjligt eftersom rörelse ger ökad cirkulation som får giftet att sprida sig snabbare i kroppen. Bettområdet blir vanligtvis svullet, ömt och ofta blå-rött. Även den efterreaktion som kan uppstå inom ett par dygn efter bettet kan vara direkt livshotande för hunden.
Långt ifrån en veterinär
I ormrika trakter eller om man befinner sig långt ifrån veterinär är det bra att ha kortisontabletter hemma (kontakta veterinär för recept). Man ska alltid kontakta veterinär innan man ger kortison vid ormbett. Nya rön visar på att det inte enbart är positivt att ge hund kortison vid ormbett. Läs mer >>